mandag 23. april 2012


Fra Norrønt til moderne tid.

Opprinnelig hører det norske språket til og har utviklet seg fra den indoeuropeiske språkfamilien, slik som de aller fleste andre språkene i Europa også gjør. Dersom en ser på f.eks. germanske språk som dansk, tysk, norsk og engelsk kan en se at det er mange ord de har til felles og at de har faste trykk på første stavelsen i et ord. Urnordisk er de nordiske språkene som kom for nesten 2000 år siden, denne kan en vite fordi en har funnet runer som forklarer oss en del om språket på den tiden.

bilde: google

Men så endret det seg! I vikingtiden, i ca år 800, snakket og skrev de Norrønt før ordene ble litt enklere og forkortet. Denne språkendringen tok bare et par hundre år. Men ettersom at det var store avstander mellom folk, oppstod også forskjeller i språket bl.a. mellom beboerne på Færøyene, Island og Vest-Norge. Dersom en skal sammenlikne dette med moderne tid, har østlandsdialekten likheter med svensk og dansk.



Norsk, svensk, færøysk, islandsk og dansk ligner på hverandre og hører til samme språkfamilie. I Norden hører alle de opprinnelige språkene til 3 forskjellige familier, men språk som samisk og finsk har lite til felles med norsk.

bilde: google

Så kom svartedauden i 1350 og halverte folketallet, deriblant de skrivekyndige fra overklassen. Dessverre forsvant mye av litteraturen med sykdommen og norsk skriftspråk ble stort sett kun brukt til handel og administrasjon. Nordtyskere, svensker og dansker giftet seg med den resterende norske adelen og da Danmark tok over makten i landet forsvant stort sett all norsk skrivekunst.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar